Tekort aan aminozuren veroorzaakt diverse klachten

Gepubliceerd op 22 december 2022 om 12:30

 

 

Misschien heb je wel eens gehoord van essentiële en niet-essentiële aminozuren.

 

Aminozuren, het zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam. Alle eiwitten die je  vanuit voeding binnenkrijgt bijv. bij het eten van een stukje kip, worden door je lichaam omgezet in aminozuren.

 

Aminozuren zijn ontzettend belangrijk om alle lichaamsprocessen goed te laten functioneren. Er zijn heel veel verschillende soorten aminozuren, 20 varianten kunnen worden opgenomen door het menselijk lichaam. Binnen deze 20 aminozuren kun je het onderscheid maken tussen essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren.

 

 

Het woord “essentieel” doet denken dat sommige aminozuren wel en sommige aminozuren niet per se nodig zouden zijn om gezond te blijven. Niets is echter minder waar. De essentiële worden niet door het lichaam aangemaakt, waardoor je er meer van nodig hebt via supplementen. De niet-essentiële worden wel door het lichaam aangemaakt. Ondanks dat kun je van beiden een tekort hebben. We hebben ze echt alle 20 nodig om onze lichaamsprocessen draaiende te houden.

 

Veel vegetariërs hebben een tekort aan aminozuren, omdat de amonizuren voornamelijk in vlees voorkomt. Een tekort aan aminozuren kan allerlei vervelende klachten of kwalen als gevolg hebben.

 

 

Zo herken je een tekort aan aminozuren:

 

⚪  Nagels die breken of scheuren

⚪  Dunner haar of haarverlies

⚪  Vertraagd herstel na operaties of bij de genezing van wonden

⚪  Minder toevoer van zuurstof, met kortademigheid als gevolg

⚪  Moeizaam herstel van spieren, wat je bijvoorbeeld merkt door spierpijn

⚪  Je zweet kan naar ammoniak ruiken, doordat het spieren verbrandt

⚪  Mindere weerstand tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid

⚪  Je cognitieve vaardigheden kunnen achteruit gaan.

⚪  Je geheugen kan ook minder scherp zijn.

 

 

Wil jij inzicht in jouw tekorten?

 

Dit kunnen we onderzoeken d.m.v een haar analyse (ook op afstand mogelijk).

 

Bij het haarcel onderzoek heb je de mogelijkheid jezelf te laten testen op vitamine en mineraal terkoten en krijg je inzicht in jouw stressoren (dus wat de mogelijke oorzaak kan zijn van dit tekort).

 

Deze haar analyse test namelijk de tekorten in de cellen van je lichaam, aan de hand van een frequentie analyse meting van de haarlok.

 

Hieruit volgt een specifiek advies om deze tekorten aan te vullen. Behalve deze uitslag wordt bij elk tekort aangegeven wat het is, waarom het zo is en uit welke voeding en/of supplementen je deze stof kunt halen om jouw tekort weer aan te vullen.

 

Wat vond je van dit blog?

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.